El Bulli Gastronomi Barcelona
elBulli (eller El Bulli som den hette tidigare) är en av världens främsta restauranger vilken ligger
i Roses på Costa Brava kusten ca 16 mil norr om Barcelona. Restaurant Magazine
har utnämt elBulli till nummer ett på 50-topp
listans av världens bästa restauranger hela fem gånger, (2002, 2006, 2007, 2008 och 2009).
elBulli har endast öppen en viss tid på året och tar emot bokningar under vissa tillfällen. För
säsongen 2010 har man öppet 15 juni till 20 december. Man öppnar bokningar till kommande säsong först
efter den gångna säsongen har stängt. Man brukar be folk att maila in när de vill boka, hur många som
vill komma och vem de är. Därefter får man information om man har fått plats. De flesta som önskar boka
får inte plats, även om man försöker reservera i januari för en decemberlunch.
Ett genomsnittligt mål kostar ca EUR 250, trots detta går restauranten ofta med förlust. Det är fler
än 35 kockar som arbetar på restaurangen under säsong. Man
tjänar istället pengar på att sälja publikationer och genom att Ferran Adrià åker runt och håller framträdande.
Restaurangen startade 1961, 1976 fick man sin första stjärna i Guide Michelin under kocken Jean-Louis Neichel.
Juli Soler kom till el Bulli 1981 och 1984 kom Ferran Adrià till restauranten. Ferran Adrià är den ledande kocken
idag och anses av många som världens bästa kock.
Här kan du läsa mer om när och hur man kan reservera bort
på ElBulli
Det finns mycket mer information på den officiella hemsidan till El Bulli Restaurant.
Har du synpunkter eller andra förslag är du alltid välkommen att kontakta oss.
Skicka epost till info@barcelona-turist.se
|
|